Miért olyan szuper az egyszerűsített foglalkoztatás?

Ezzel a foglalkoztatási formával  munkáltatók egy alacsonyabb közteherfizetés mellett, alkalmi jelleggel alkalmazhatnak munkavállalót.

Az egyszerűsített foglalkoztatási forma szezonális tevékenységek esetén, főleg a nyári hónapokban jellemző. Főleg a mezőgazdaság és az idegenforgalom területén biztosít lehetőséget a megnövekedett munkaerőigény pótlására.

Nagy segítség a munkanélkülieknek, másodállást keresőknek vagy a nyári szünetben diákmunkát kereső diákoknak, mivel így könnyebben vállalhatnak rövid távú munkát.

Az alkalmi munka, a mezőgazdasági, illetve a turisztikai idénymunka megkezdéséhez nem kötelező írásbeli szerződés, elég a szóbeli megállapodás. Ezen felül nem szabad megfeledkezni a jogviszony bejelentéséről még munkavégzés megkezdése előtt.

Hol és miként kell bejelenti az egyszerűsített foglalkoztatás megkezdését?

A munkáltatónak kell bejelenteni NAV-hoz a 185-ös telefonszámon, vagy elektronikusan a 14T1042E adatlapon.

Sőt, okostelefonnal  bárhonnan és bármikor eleget lehet tenni. A bejelentést követően annak befogadásáról azonnali visszaigazolás érkezik az Ügyfélkapun keresztül. Az alkalmazás használatához természetesen Ügyfélkapu regisztráció szükséges.

Az okostelefonnal beküldött jelentés egyenértékű a 14T1042E jelzésű elektronikus adatlappal.

Az alkalmazásról részletes tájékoztatást itt olvashatsz.

Az alkalmazást Android telefonokra itt, iPhone készülékekre pedig itt tudod letölteni.
Mezőgazdasági és turisztikai alkalmi munka egyszerűsített foglalkoztatás keretében.

Hány főt alkalmazhat így egy cég?

Az alkalmi munkára irányuló egyszerűsített foglalkoztatás esetén az egyszerűsített munkaviszonyban egy naptári napon legfeljebb foglalkoztatott munkavállalók létszáma nem haladhatja meg:

 • a munka törvénykönyve hatálya alá tartozó főállású személyt nem foglalkoztató munkáltató esetén az 1 főt,
 • 1-5 főig terjedő munkavállaló foglalkoztatása esetén a 2 főt,
 • 6-20 főig terjedő munkavállaló foglalkoztatása esetén a 4 főt,
 • húsznál több munkavállaló foglalkoztatása esetén a munkavállalói létszám 20 százalékát.

 Mennyit dolgozhat a munkavállaló egyszerűsített foglalkoztatás keretében?

[important]

Az alkalmi munkavállalóként ugyanannál a munkáltatónál

 • összesen legfeljebb 5 egymást követő naptári napig, és
 • egy naptári hónapon belül összesen legfeljebb15 naptári napig, és
 • egy naptári éven belül összesen legfeljebb 90 naptári napig dolgozhat.

[/important]

Mezőgazdasági és turisztikai idénymunka esetén  ugyanazon munkáltatónál a munkaviszony időtartama nem haladja meg egy naptári éven belül a 120 napot.

[notice]A Tv. azt nem korlátozza, hogy egy munkavállaló több munkáltatónál hány napot dolgozik. Tehát, akár az év minden napján is dolgozhat egyszerűsített foglalkoztatás keretében a munkavállaló, ha több munkáltatónál teszi ezt meg.[/notice]

A munkabér a felek megegyezésétől függ, de alapbérként, illetve teljesítménybérként legalább az alábbi összegeket ki kell fizetni:

 • a kötelező legkisebb munkabér 85 százalékát, ami nettó 496 Ft/óra
 • garantált bérminimum esetén annak 87 százalékát, ami nettó 591 Ft/óra.

Itt fontosnak tartom kiemelni, hogy a filmipari statiszta alkalmi munkából származó napi nettó jövedelme nem haladhatja meg a 12 000 forintot.

Mit és kinek kell fizetnie egyszerűsített foglalkoztatás esetén?

[important]

A munkáltató

 • az alkalmi munkavállaló után 1 000 forint,
 • a  mezőgazdasági és a turisztikai idénymunkás után 500 forint,
 • a filmipari statiszta alkalmi munkája után 3 000 forint közterhet köteles fizetni naponta.

[/important]

Az 500 Ft-os vagy 1000 Ft-os közteher megfizetésével maximálisan kifizethető napi munkabér összege 2014-ben: 9 340 Ft/nap/fő. Ennél magasabb összegű munkabért is fizethet a munkáltató, de akkor további adófizetési kötelezettség terheli.

Az alkalmi munkavállalókat nem terheli személyi jövedelemadó előleg, nyugdíjjárulék, egészségbiztosítási-, munkaerő-piaci járulék, valamint az egészségügyi hozzájárulás fizetési kötelezettség.

Tudnod kell, hogy az egyszerűsített foglalkoztatás alapján nem válik a munkavállaló biztosítottá, így, ha egészségügyi szolgáltatási járulék fizetésre kötelezett a személy, akkor a fizetnie kell továbbra is a havi 6 810 Ft-ot.

Ha az egyszerűsített foglalkoztatásból származó bevétele meghaladja a foglalkoztatás napjai számának és a mindenkori kötelező legkisebb munkabér napibérként meghatározott összegének, ami 2014-ben: 4.670 Ft/nap szorzatát, akkor bizony a meghaladó részt a munkaviszonyból származó bérjövedelemként kell feltüntetni az adóbevallásban, és az erre jutó adót meg is kell fizetni.

Szerintem szezonális munkák esetén érdemes kihasználni ezt a lehetőséget!