Hogyan állapítsd meg az adót ingatlan bérbeadása esetén?

Hova sorold az adóbevallásban?

Mennyi a jövedelem?

A hétvégén kaptam egy ingatlan -bérbeadással kapcsolatos kérdést egy  kedves olvasónktól, s ekkor úgy döntöttem, hogy kicsit nézzünk bele az ingatlan-bérbeadás  témájába, mert sokan nem tudnak  az új lehetőségről.

Nézzük meg!

2010 augusztus 16-tól az adózás rendjéről szóló törvény alapján mentesül a magánszemély adózó az adószám megszerzéséhez előírt bejelentési kötelezettség alól, ha kizárólag Áfa törvény szerinti ingatlan-bérbeadási tevékenységet folytat, s az áfát érintően nem él az adókötelessé tétel jogával  (kivéve az egyéni vállalkozót és az Európai közösség más tagállamában illetőséggel bíró adóalannyal kereskedelmi kapcsolatot létesítőt).

Fontos kiemelni, hogy az adószámkiváltási kötelezettség alóli mentesség csak azon magánszemélyekre vonatkozik, akik olyan ingatlant adnak bérbe, melyek a tv. szerint adómentesek.

Ez a mentességi szabály nem alkalmazható az alábbi esetekre (tehát áfafizetési kötelezettség van):

– kereskedelmi szálláshely szolgáltatásnyújtásának biztosítását szolgáló bérbeadásra

– közlekedési eszköz elhelyezésének, parkolásának biztosítását szolgáló bérbeadásra

– az ingatlannal tartósan összekötött gép, egyéb berendezés bérbeadására

– a széf bérbeadására.

Mennyi a bevétel, a jövedelem? Megéri ez?

Nézzük, hogy milyen lehetőségek vannak az ingatlan-bérbeadással kapcsolatos adó elszámolására!

1. Termőföld bérbeadás

Az Szja – tv. értelmében a termőföld bérbeadásából származó bevétel teljes egészében külön adózó jövedelem (ha nem adómentes). Ezen jövedelem után 16 % adót kell elszámolni. Nem kell szuperbruttósítanod, mivel az csak az összevont adóalapra vonatkozik.

2. Egyéb ingatlan bérbeadás

Itt már történtek változások 2010-hez viszonyítva.

2011. év eleje óta fő szabály szerint az ingatlan-bérbeadásból származó jövedelmet az összevont adóalap részeként, az önálló tevékenységből származó jövedelem szabályainak megfelelően kell megállapítanod.

Mi ilyen esetben a bevétel?

Ingatlan bérbeadásból származó bevételnek számít minden olyan bevétel, amelyet a magánszemély az ingatlan bérbeadásának hasznosítására való tekintettel megszerez.

Fontos kiemelni, hogy amennyiben a bérbeadó a bérleti díjjal együtt a bérleti díjon felül a közüzemi költségeket is beszedi a bérlőtől, akkora  bérlő által kifizetett ellenértéket is bevételnek kell tekintened.

Ha a közüzemi órákat átíratják a bérlő nevére, s a bérlő nevére jön a számla, s ő is  fizeti, akkor a bérlő által fizetett díj már nem lesz a bérbeadó bevétele.

Mi számít költségnek?

Magánszemély esetén a költségek elszámolásának két módja van (ne feledd, a termőföld nem tartozik ide):

1. tételes költségelszámolás

2. bevételének 10%-át költséghányadnak tekintve.

Fontos kiemelni, hogy a költségelszámolási módra vonatkozó választás az adott évben valamennyi önálló tevékenységből származó bevételre azonos!!!

A következő bejegyzésben folytatjuk a jövedelem és az adóelőleg alapjának meghatározásával.

Nézz vissza!

Ha tetszett a bejegyzés, kérlek oszd meg ismerőseiddel!