Voltál már olyan helyzetben, hogy úgy érezted, semmi esélyed a vizsgán?

Ez a gondolat pedig nem a vizsga előtt 3 nappal jutott eszedbe, hanem a vizsgabizottság előtt, tétellel a kezedben, vagy az írásbeli dolgozat megpillantásakor.

Néhány tipp, hogy mégis legyen esély reménytelen vizsga esetén.

Nagy levegő, van néhány tippünk!

Lehet még ilyenkor valamit tenni?

Nincs olyan varázsszer vagy csodabogyó, ami a teljesen készületlen diákon úgy segít, hogy bravúros ötöst szerezzen.

[important]De vannak olyan ötletek, amik kihúzhatnak a pánikból, és legnagyobb meglepetésedre az is előfordulhat, hogy mégsem buksz meg![/important]

Nézzük, hogy milyen tippeket hozott a témában Botis Tamara az eszleny.hu oldal szakértője!

Ha a tételt megpillantva úgy érzed, hogy egy szót se tudsz, nehogy ezt közöld a vizsgabizottsággal!

Egyrészt, az „egy szót se” a diákok szótárában a legtöbbször azt jelenti, hogy „nagyon keveset”. A nagyon kevés az nem semmi! Egy jó vizsgáztató tanár, aki segíteni szeretne neked, kihozhat valamit abból a kevésből, amit tudsz! A vizsgáztatói kérdésekben ne csak azt lásd, hogy kérdezni fognak valami váratlan dolgot, hanem azt is, hogy tudnak segíteni. Ha mondasz pár mondatot, az egy rutinos tanárnak már elég, hogy elkezdjen kérdezni, és akkor lehet, hogy eszedbe jut valami, vagy rávezetnek valamire.

Soha ne kezdj úgy vizsgázni, hogy bejelented: „ezt a tételt nem tudtam megtanulni, de megpróbálom”.

Ha megpróbálod, akkor ne emlegesd, hogy nem tanultad meg. Mikor kell visszaadni a tételt? Véleményem szerint akkor, ha egyetlen mondatot sem tudsz róla mondani, vagy a kérdést/tételcímet sem érted. Akkor nincs mit tenni, de ez a legvégső esetben forduljon elő!

Ne engedd, hogy felhergeljenek a többiek!

Ha kollektívan pánikolnak, menj odébb! A rémtörténetek jó része nem szokott igaz lenni. Ha az előtted felelő nagyon jól vizsgázik, akkor se ijedj meg. Hidd el, aki régóta vizsgáztat, már nem egymáshoz méri az embereket, hanem önmagukhoz.

Legyél kedves!

Aki izgul saját magáért, sokszor annyira beszűkül a megbukok/nem bukok meg kérdéskörre, hogy észre sem veszi, hogyan viszonyul az emberekhez. Legyél kedves a vizsgáztatóhoz. Van olyan, aki a stressz miatt olyan képet vág, mint egy baltás gyilkos. 🙂 Nem hízelgésre gondolok, csak olyan alapvető dolgokra, mint a köszönés, mosoly, és a tisztelet megadása. Ezek jó hangulatot teremtenek a vizsgán.

Ne hadarj, főleg, ha nem sokat tudsz mondani!

Tagoltan, szépen beszélj. Ez nem rizsázást jelent! A rizsázás az, amikor valaki ugyanazt elmondja ötször, mindig kicsit máshogy, és érezni, hogy el akarja adni a semmit. Ne ismételd magadat, de ne is rövidítsd a mondatokat, ne akarj túl lenni a felelten, mert még kevesebbnek fog tűnni az a kevés, amit tudsz!

Sok sikert kívánunk! Akár reménytelen vizsga esetén is! 🙂

Tudod? A remény hal meg utoljára 😉