A jellemzően munka/gyes mellett továbbtanulni vágyó, érettségizett nők között sokak célja a mérlegképes könyvelő bizonyítvány. Egy új jogszabály azonban jövőre derékba törheti ezeket a karriercélokat.

Az érettségivel rendelkezők számára a mérlegképes könyvelő képzés kötelező „előszobája” a pénzügyi-számviteli ügyintéző tanfolyam. Ez az alapozó képzés jelenleg 200 körüli tanórában zajlik a legtöbb felnőttképző intézményben, és a mindennapi munka – vagy gyermeknevelés – mellett, heti 8 tanórás elfoglaltsággal, megközelítőleg egy év alatt teljesíthető.

Nők és a könyvelői karrier?

Az Országos Képzési Jegyzék módosításával azonban ez a helyzet alapvetően átalakulni látszik. A képzés változásával kapcsolatban Dr. Herich Györgyné, a PENTA UNIÓ Zrt. oktatási igazgatója tájékoztatott: „A pénzügyi-számviteli ügyintéző képzés minimális óraszáma 2013. januártól közel 1000 tanóra lesz, ami a jelenleg jól működő tanfolyami óraszám ötszöröse. Ez nemcsak hogy legalább négy évig tartó képzést jelent, hanem ötször annyi képzési díjat is.

A pénzügy-számvitel, különösen a könyvelés egy tipikusan női szakma és praktikusan akár otthonról is végezhető. Munka és család mellett karriert építeni egyébként is nagyon nehéz, de így szinte lehetetlen lesz jövőre, legalább is ezen a területen.” A szabályozás hatályba lépéséig azonban, idén még a régi feltételekkel lehet jelentkezni a pénzügyi-számviteli ügyintéző tanfolyamra, amit érdemes kihasználni a könyvelői pályát fontolgatóknak.

A januártól hatályba lépő új OKJ ugyanakkor pozitív változásokat is tartogat a könyvelői szakmának. Az eddigiekben csak felsőfokú végzettséggel megkezdhető adótanácsadó tanfolyam várhatóan mérlegképes könyvelői végzettséggel is megkezdhető lesz.

A változásokkal kapcsolatban további információ a www.penta.hu oldalon található.

Ha hasznosnak találtad a cikket, akkor egy lájkkal jelezd ismerőseidnek is.