Ma összefoglaltam Neked a Facebook-on Napi instrukcióként megosztott adózással kapcsolatos legfontosabb változások közül a béren kívüli juttatásokkal és a béren kívülinek nem minősülő, egyes meghatározott juttatásokkal kapcsolatos információkat.

Vágjunk bele! 2012-ben is különbséget tesz a törvényi a béren kívüli juttatások és a béren kívülinek nem minősülő, egyes meghatározott juttatások között.

Először nézzük meg az egyes meghatározott juttatásokra vonatkozó infókat!

Ebbe a körbe tartoznak az alábbi juttatások, amelyek értékének 1,19-szerese után a kifizetőt 16% szja és 27% eho terheli 2012-től:

– a belső szabályzat alapján több munkavállalónak vagy (szabályzat hiányában) valamennyi munkavállalónak azonos feltételekkel és módon ingyenesen vagy kedvezményesen átadott termék, nyújtott szolgáltatás révén juttatott adóköteles bevétel

a reprezentáció és az üzleti ajándék

– az adómentesnek, üzleti ajándéknak nem tekinthető, üzletpolitikai (reklám) célú juttatás, amely nem tartozik a szerencsejáték szervezéséről szóló törvény hatálya alá

– az adóévben nyújtott béren kívüli juttatások együttes értékének az évi 500 ezer forintot (illetve annak a jogviszonyban töltött napokkal arányos összegét) meghaladó része.

Majd nézzük a béren kívüli juttatásokat!

A béren kívüli juttatásként adható juttatások körét módosították, így 2012. január 1-jétől kikerül a béren kívüli juttatások közül az étkezési utalvány.

2012-től  a munkahelyi étkeztetésre 3 különálló, de egymástól függetlenül is adható támogatási lehetőség áll rendelkezésünkre.

Nézzük, hogy mik ezek, s milyen összeg adható:

– ha munkahelyi, üzemi étkeztetésnek minősülő szolgáltatás keretében (tehát a telephelyen biztosítható az étkeztetés) valósul meg az ételfogyasztás, akkor az ilyen formában juttatott jövedelemből havi legfeljebb 12 500 forint,

– melegkonyhás vendéglátóhelyeken étkezési szolgáltatásra, illetve fogyasztásra kész étel vásárlására jogosító Erzsébet-utalvány formájában juttatott jövedelemből havi legfeljebb 5 ezer forint (régi hideg étkezési utalvány helyett van)

forrás:erzsebetutalvany.hu

– harmadik lehetőség a Széchenyi Pihenő Kártya vendéglátás alszámlája. Ide éves 150.000 Ft juttatást adhat a cég, melyet a vendéglátás területén tud majd elkölteni a munkavállaló.

Továbbra is béren kívüli juttatásnak minősül a munkáltató által a Széchenyi Pihenő Kártya számlára utalt támogatás.

A Széchenyi Pihenő Kártyára utalt összeg azonban az három egymástól elkülönített, különböző célt szolgáló kártya számlájára utalható a következők szerint:

1. szálláshely – kártya számlájára legfeljebb 225 ezer forint támogatás

2. vendéglátás – kártya számlájára utalható legfeljebb 150 ezer forint támogatás;

3. szabadidő – kártya számlájára utalható legfeljebb 75 ezer forint támogatás.

Ezen kívül fontos kiemelni, hogy kikerül a béren kívüli juttatások közül az internet szolgáltatás biztosítása.

Bent marad a béren kívüli juttatások között, s figyelembe kell venni az 500.000 Ft-os határ megállapításánál az fentebb említetteken kívül:

-a munkáltató tulajdonában, vagyonkezelésében lévő üdülőben nyújtott
üdülési szolgáltatás révén juttatott jövedelem a munkavállaló és közeli
hozzátartozója részére

– iskolakezdési támogatás

– helyi bérlet

– iskolarendszerű képzés

– önkéntes nyugdíjpénztári hozzájárulás

– egészségpénztári/önsegélyező pénztári hozzájárulás

– foglalkoztatói nyugdíj szolgáltató intézménybe fizetett hozzájárulás

A béren kívüli juttatások személyi jövedelemadója 16 %, az adóalapja pedig a bruttó juttatási érték 1,19 -szerese. Minden esetben 10 % EHO is terheli az adóalapot.

Figyelem, ha az éves béren kívüli juttatások értéke átlépi az 500 ezer forintot, akkor az EHO mértéke 27%.

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel is!