Neked mindig is jobban mentek a reál tárgyak?

Akkor ne aggódj, semmi gondod nem lesz!

Igen, azért, mert a számvitel is egy reál tárgy.

Inkább humán beállítottságú vagy?

Akkor kicsit nehezebb dolgod lesz, de nem reménytelen.

Botis Tamara, az eszleny.hu tanulási szakértője egy remek összefoglalóval készült a Mérlegképes Tanoncok olvasói számára.

Olvasd el tanácsait, s megtudod, hogyan tanulj hatékonyan reál tárgyakat!

Reál tárgyakat kell tanulnod, mint a fizika, kémia, matek?

Sokan úgy gondolják, hogy a reál tárgyakat vagy érted, vagy nem, és ha nem, akkor soha nem is fogod. Valóban igaz, hogy a reál tárgyaknál előny, ha van egy erős matematikai logikád. Viszont akkor sincs minden veszve, ha úgy érzed, hogy neked nincs – csak egy kicsit több gyakorlásra lesz szükséged.

Íme néhány tipp a reál tantárgyak tanulásához!

1. Váljanak rutinná az alapműveletek!

A reál tárgyak erősen egymásra épülnek, és vannak bizonyos alapműveletek, amik újra és újra felbukkannak, és akárhányszor elhanyagolod őket, annyiszor gyűlik meg velük a bajod. Akár nyithatsz magadnak egy külön füzetet is, amiben leírod, mik azok a műveletek, amik gondot szoktak neked okozni, és természetesen írd le magadnak azt is, hogyan kell őket megoldani. Így az ideges lapozgatástól – “Hol is tanultuk ezt?!” – is megkíméled magad.

2. Figyelj a típushibákra!

A reál tárgyakra és az idegen nyelvekre, nyelvtanra jellemző leginkább, hogy típushibákat követünk el. Amikor kiosztják a dolgozatot vagy a vizsgát, akkor pedig legszívesebben a fejed vernéd a falba, hogy már megint ugyanazt rontottad el többedszerre. Ezért tudatosan figyeld a hibáidat, hasonlítsd össze őket, és ha vannak “renitensek”, akkor írd fel őket, gyakorlásnál rakd magad elé, vizsga előtt pedig olvasd át.

3. Tudd értelmezni a szöveges feladatokat!

A szöveges feladat egy egysoros feladvány tíz mondatos megfogalmazásban. 🙂 Ne hagyd, hogy megfélemlítsen egy ilyen! Mindig hagyd figyelmen kívül a sallangot, és csak az adatokra koncentrálj, ezeket kivonatold! Egyébként sok szöveges feladat hasonló sémára épül, ha eleget gyakorolsz, kiszagolod majd, melyik szöveg milyen típusú feladatot rejt.

4. Modellezz!

Természetesen nem repülőgép modellre gondolok! Ha találkozol egy nagyon bonyolult feladattal, ahol a számok is nagyon kacifántosak, akkor próbáld megoldani a feladatot először “béta-verzióban”, azaz egyszerűbb számokkal. Így már átlátod a megoldás vázlatát, és ha behelyettesíted a bonyolult számokat, már nem fogsz belezavarodni.

Rajzolj számvitel tanulás közben!

Számvitel is reál tantárgy, így ne félj a tanulástól!

5. Tudd előre, hogy milyen megoldásra kell számítanod!

Emlékszel, mikor alsóban tanultad a becslést? Én utáltam, mert úgy éreztem, hogy kétszer dolgoztatnak. Először mindig a feladatot csináltam meg, és a megoldás birtokában írtam be a becslés értékét. 🙂 Pedig a becslés képessége nagyon hasznos akkor is, amikor már bonyolult dolgokat kell kiszámolnod. Tudni fogod például, hogy milyen paraméterek között mozoghat majd a megoldás. Mondok egy nagyon egyszerű példát. Ha a megoldás arra kell válaszoljon, hány kilométert gyalogolt ma Jóska, és 1340 km jön ki, akkor gyanakodj, hogy elszámoltad!

6. Rajzold le!

Vizuális típusúaknak sokszor segít, ha a megoldás tervét, vagy magát a feladatot lerajzolják. Nem kell szép legyen, elég ha te érted. Szöveges feladatoknál is jól szokott működni ez a módszer.

7. Segítség!!

A reál tárgyak a leginkább olyanok, hogy elakadás esetén segítség után kell nézned. Mivel a feladatokat értened kell, ha nem érted, nem valószínű, hogy egyedül a könyv fölött ülve, három óra elteltével egyszer csak megvilágosodsz. (Bár nem lehetetlen.) Ha megakadsz, keress segítséget, de vigyázz, hogy valóban értsen hozzá, és ne a vak vezet világtalant eset álljon elő.

8. Gyakorlás és még több gyakorlás!

Lehangoló, de ez van: minél többet gyakorolsz, annál jobban és gyorsabban fog menni a feladatmegoldás. Az is jó, ha mindennap rászánsz 15-20 percet a gyakorlásra, és nem a vizsga előtt akarod éjszakákon át behozni a lemaradást.

Már szóbelire készülsz?

Olvasd el Tamara szóbeli vizsgára készülőknek szóló tanácsait itt>>

Sok sikert!